Zeolit

Zeolit

Zeolit je naravni mineral, katerega glavna sestavina je klinoptilolit. Zeolit ima to redko lastnost, da veže nase različne škodljive snovi (težke kovine, strupene snovi, tudi radioaktivne in druge strupene delce) iz tal, vode, zraka in organizma.
Zeolit ima zaradi svoje specifične kristalne strukture izredno veliko adsorbcijsko notranjo površino, do 1000 m2 na gram zeolita. Številni razpredeni tuneli, kanali in votline naredijo zeolit kot spužvo, ki vsrka vase težke kovine in druge strupene snovi, pa tudi patogene bakterije in viruse. Aktivna snov klinoptilolit ima negativen naboj, ki ima lastnost, da veže nase škodljive snovi.

Nudimo vam različne granulacije zeolita za različne namene, pakirani so v vrečah po 25 kg:

  • 1-2 mm
  • 2-5 mm
  • 200 mikronov

Zeolit v živinoreji

Uporaba zeolita v sodobnem kmetijstvu postaja vse bolj razširjena zaradi specifičnih lastnosti, kot so sposobnost selektivne ab- in adsorbcije, ionske izmenjave in visoke aktivne površine. Zeolit zato posipajo po tleh hlevov (izboljšuje klimo v hlevih, ker absorbira amonijak in druge škodljive snovi), uporabljajo pa ga tudi kot dodatek krmi. Zeolit deluje kot naravni filter v prebavnem traktu, kjer adsorbira strupe in težke kovine, prav tako pa zmanjšuje nastanek prostih radikalov do 50%. Zaradi velike aktivne površine v procesu prebave razporeja hrano v manjše delce in s tem omogoča boljše vsrkavanje hranljivih snovi ter tako zmanjšuje porabo krmil. Odvečni minerali se iz telesa izločijo po naravni poti, zato ni nevarnosti, da bi prišlo do predoziranja zeolita. Zeolit veže nase škodljive produkte presnove in se nato izloči z iztrebljanjem in tako ne pušča nikakršnih škodljivih ostankov v mleku (zmanjša se koncentracija aflatoksinov v mleku), mesu ali jajcih. Organizem živali postane močnejši in odpornejši na stresne situacije. Na ta način izboljšuje vzrejne rezultate in rešuje ekološke probleme farm.

Področja uporabe: za posipanje v hlevih pri prašičereji, pri prežvekovalcih, v perutninarstvu, v ribogojstvu (raztrosimo ga neposredno v ribnik)in pri reji drugih živali (konji, kunci...),

Zeolit v poljedelstvu

Učinki uporabe zeolita v zemlji so: povečuje zadrževanje vode v tleh (dobrodošel v sušnem obdobju); uravnava pH tal; povečuje učinkovitost gnojil in hranil (zmanjšuje izgube gnojil in hranilnih snovi v zemlji, predvsem dušika, kalija, fosforja, ki bi se sicer izprali - ti elementi so ključnega pomena za razvoj koreninskega sistema, zelenega dela in plodu); preprečuje ožig korenin zaradi viška amoniaka (sečnine); veže nase hranila, ki jih postopoma sprošča rastlinam; izboljša prirast; rahlja in izboljšuje tla; povečuje odpornost rastlin na bolezni; pospešuje razvoj korenin - Zeolit oddaja dragocene minerale, zlasti silicij, kalcij, magnezij, kalij in natrij, ki so pomembni za optimalno rast rastlin; pospešuje nastajanje humusa, kar pomeni boljši donos in zdrav končni pridelek; je 100% naravnega izvora.

Področja uporabe: na njivah, pri vseh rastlinah na prostem in v zaprtih prostorih: za zelenjavo, vrtove in lončnice, za kompost.
Zeolit se lahko uporablja tudi za izboljšanje zemljišč, travnih površin (tudi golf igrišč), za absorbicijo pri morebitnih škodljivih razlitjih, nevtralizira in preprečuje odtekanje toksičnih nevarnih snovi v podtalnico...