Nasveti za vrtičkarje

VZGOJA SADIK PARADIŽNIKA, PAPRIKE …

Od sredine maja naprej lahko sadimo sadike mediteranskih rastlin že na prosto. Do sedaj so pridno rastle v nortanjih prostorih ali v toplih gredah. Ne sadimo rastlin v zemljo pred ledenimi možmi. To so Pankracij, Servacij in Bonifacij (12., 13.,14. maj).

Če ste iz senčnega ali visokoležečega kraja, potem s paradižniki, čiliji, jajčevci in ostalimi počakajte do konca maja. 

 

Ker smo v prejšnjih nasvetih govorili o uspešni vzgoji mladih rastinic iz semena bomo sedaj presadili te rastline v vrt ali toplo gredo. Če smo jih uspešno presadili v lončke in so stebla močna in debela, ne bodo imele rastline problemov pri presaditvi na prosti.

Rastline, ki rastejo v ugodnih pogojih na toplem v notranjih prostorih lahko doživijo šok, ki jih izpostavimo zunanjim dejavnikom (veter, sonce....), zato jih za kak dan ali dva postavimo že v lončkih na kakšno okensko polico ali v kakšno zatišno lego, kjer ne bo cel dan svetilo na njih sonce in jih ne bo preveč božal veter. Tako bodo pripravljene na presaditev v vrt ali v lonce, če boste sadili rastline za na balkon. Lonce morate prej oprati z blagim čistilom, saj so npr. paradižniki občutrjivi na bolezni, ki se hitro prenašajo in na loncih bi bile lahko klice teh bolezni. Pa še lonci bodo lepo izgledali, če bodo oprani.

Mediteranske rastline vse potrebujejo vsaj 7 ur sonca dnevno, tako da smo pozorni tudi na lego, kamor bomo sadili sadike.

 

Paradižnike posadimo do prvih listov v zemljo. Paprike in čilije tudi potisnemo globoko v zemljo. Te rastline iz stebel poženejo korenine, tako so stebla zelo močna in to jim pomaga pri stabilnosti, ko na njih začnejo zoreti težki plodovi.

 

Dobri sosedi za paradižnik so nizek fižol, bob, korenček, kapusnice, por, pastinak, peteršilj, solata, radič, zelena, špinača, čebula, sladka koruza, česen in kapucinka. Ne sadimo ga zraven paprik in čilijev.

 

Dobri sosedi paprike pa so jajčevec, motovilec, drobnjak, kolerabica, redkvica, česen,  rabarbara, kumare.

Zraven jajčevca so sosedje, ki jih ima rad: bob, fižol, grah, paprika, špinača, zelje, česen, krompir, novozelandska špinača. Drobnjak, čebula paradižnik in paprika ne smejo biti zraven jajčevca.

 

Ko smo jih uspečno presadili jih po listih poškropimo s SuperFifty ali Alga Complex rjavimi algami - bolje se bodo ukoreninile in bodo hitreje zrasle v močne rastline.

 

 

 • Alga Complex

  od 11,00€

 • Alga 95

  38,00€

 • SuperFifty

  od 13,00€

 • ETAMIN

  6,00€

 • CORALITE KR+ za škropljenje

  od 8,00€

 • GLENOR KR+ za kompost

  od 12,00€

 • Gartenaktiv KR+

  12,00€

© 2019 - Vse pravice pridržane. | Produkcija: Sloway spletne rešitve