Nizke temperature v zgodnji pomladi so eden najpogostejših stresnih dejavnikov, ki vplivajo na rast in razvoj rastlin ter zmanjšajo pridelek. Večja odpornost rastlin na nizke temperature z uporabo aminokislin je učinkovita in ekološko prijazna rešitev. S škropljenjem aminokislin po listih povečujemo odpornost rastlin na nizke temperature.
Mraz uniči naše rastline na vrtu, pripravki iz aminokislin pa lahko povečajo toleranco rastlin na mraz na več načinov:
- pomagajo stabilizirati celične membrane in proteine v rastlinah, kar preprečuje poškodbe celic zaradi nizkih temperatur,
- spodbujajo akumulacijo sladkorjev v rastlinah, ki delujejo kot krioprotektanti in preprečujejo zamrzovanje celičnih tekočin, kar lahko poškoduje celice.
Nekatere aminokisline lahko spodbujajo sintezo topil v rastlinah, ki delujejo kot krioprotektanti in ščitijo rastline pred poškodbami zaradi nizkih temperatur. Te snovi lahko stabilizirajo celične membrane in preprečijo poškodbe celic zaradi nizkih temperatur.
Aminokisline so osnovni gradnik beljakovin, ki so pomembne za razvoj rastlin ter za obrambo pred stresom. Spodbujanje sinteze beljakovin lahko poveča odpornost rastlin na nizke temperature in zmanjša škodljive učinke stresnih dejavnikov na rastline in posledično zmanjša izgubo pridelka.
Poleg vsega tega uporaba aminokislin na rastlinah prispeva k zmanjšanju uporabe pesticidov in umetnih gnojil. Spodbujajo rast in razvoj rastlin na naraven način, kar pomeni manj škodljivih vplivov na okolje in zdravje ljudi.
Vendar pa je pomembno upoštevati, da aminokislinski pripravki sami po sebi niso čudežno zdravilo za stresne dejavnike, kot so nizke temperature. Poleg uporabe aminokislin je potrebno izvajati tudi druge ukrepe za povečanje odpornosti rastlin na stresne dejavnike, kot so izbira pravih sort rastlin, pravilno gnojenje, zalivanje in zaščita pred škodljivci.
V zaključku lahko rečemo, da je uporaba aminokislin koristna pri gojenju rastlin, saj se tako zagotavlja večja odpornost rastlin na nizke temperature. Z njihovo uporabo se lahko izboljša kakovost pridelka, zmanjša izguba pridelka in hkrati prispeva k ohranjanju okolja.