Aminokisline so organske spojine, ki igrajo pomembno vlogo v biokemičnih procesih rastlin. Po nevihtah vrtninam lahko aminokislinski dodatki pomagajo na več načinov:

 • Spodbujajo okrevanje rastlin

Toča, veter in močan dež lahko povzročijo poškodbe na rastlinah, vključno z zlomljenimi vejami, poškodovanimi listi in stebli ter stresom rastlin. Ko škropimo rastline preko listov z aminokislinskimi dodatki pomagajo pri okrevanju rastlin tako, da spodbujajo hitrejšo rast novih tkiv in celjenje ran, ki so jih naredile ledene kroglice in veter. Rastline lahko iz aminokislin sintetizirajo nove beljakovine, ki so potrebne za obnovo poškodovanih delov.

 • Aminokislinski dodatki spodbujajo odpornost rastlin proti stresu, povzročenim zaradi neugodnih vremenskih razmer. Krepijo imunski sistem rastlin in spodbujajo proizvodnjo antioksidantov, ki pomagajo zaščititi rastline pred poškodbami zaradi prostih radikalov, ki nastanejo med stresom.
 • Spodbujajo fotosintezo.
  Fotosinteza je ključen proces, pri katerem rastline pretvarjajo sončno energijo v hranila, kar povečuje njihovo sposobnost asimilacije ogljikovega dioksida in proizvodnjo hranil.
 • Izboljšujejo absorpcijo hranil.
  Aminokisline lahko povečajo absorpcijo hranil tako, da spodbujajo rast korenin, izboljšajo razvejanost koreninskega sistema in povečajo aktivnost koreninskih laskov. S tem omogočajo rastlinam, da bolje izkoristijo hranila iz tal in se hitreje opomorejo po toči.
Aminokisline za pomoč ob nevihtah in toči

Aminokisline se običajno uporabljajo v obliki biostimulatorjev ali gnojil, ki se nanesejo na rastline po listih s škropilnico ali zalivalko. Njihova uporaba lahko pomaga pri hitrejšem okrevanju poškodovanih vrtnin in zmanjšanju negativnih učinkov vremena na pridelek. Vendar je treba upoštevati, da je uspeh odvisen od resnosti poškodb, vrste vrtnin in drugih dejavnikov, zato ni zagotovila za popolno obnovo.

Pomoč ob nevihtah in toči

Aminokisline bistveno pomagajo rastlinam pri okrevanju po nevihti ali toči.

etamin aminokisline za rastline

Več o izdelku...

Sorodni članki

 • 792 besed4,1 minut branja

  Eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na produktivnost vaših pridelkov je pH vrednost tal. Kislost tal, izražena s pH številko, igra ključno vlogo pri absorpciji hranil, ki so bistvena za zdravo rast rastlin. Preberite, kako izboljšati kislost tal z apnencem iz morskih alg ter zagotoviti najboljše pogoje za vaše vrtnine.

 • 1058 besed5,3 minut branja

  Vitaminski in mineralni dodatki za krave molznice so ključnega pomena za njihovo dobro zdravje in produktivnost. Pravilno uravnotežena prehrana, ki vključuje pomembne vitamine in minerale, ima neposreden vpliv na proizvodnjo mleka, reprodukcijo in splošno stanje živali.

 • 401 besed2 minut branja

  Če imate vrt, ste se verjetno že srečali s problemom plevela. Plevel je nadležen in se zdi, da nima nobene uporabnosti. Vendar pa je plevel dejansko lahko koristen kot gnojilo.