Napitki za krave po telitvi so pomembni za obnovitev energije in vzdrževanje zdravja krav neposredno po telitvi ter za uspešen začetek laktacije. Ustrezno izbrani napitki po telitvi so zasnovani tako, da pomagajo kravam premostiti stresno obdobje, ki ga prinaša telitev. V tem članku bomo raziskali, zakaj so ti napitki tako pomembni za dobro počutje in produktivnost krav.

Napitki za krave po telitvi so izrednega pomena za povrnitev energije in zdravja krave takoj po telitvi in za uspešen začetek laktacije. Če se odločite za uporabo napitka po telitvi, je nujno, da izberete kakovosten izdelek, ki mora vsebovati dovolj:

 • energije,
 • elektrolitov,
 • vitamini in mineralov.

Pomembno je, da kravo pravilno hranite že pred telitvijo. Krava v presušenem obdobju ne sme zauživati velikih količin kalcija, pa tudi zamastiti se ne sme. Hranite jo zmerno, a nekaj dni pred telitvijo povečajte količino silaže in krmil, da ima dovolj moči za samo telitev in začetek laktacije.

Po telitvi poskrbite za rehidracijo krave

Napitki za krave po telitvi so zelo priporočljivi za zagotavljanje zadostne rehidracije krave, saj med porodom krava ne pije in izgublja velike količine tekočine.

Za hitro hidracijo je pomembna tudi voda. Če bi vse zgoraj naštete sestavine dali v stekleničko in bi jo krava zaužila, ji to ne bi pomagalo prav nič, saj se sestavine ne bi mogle resorbirati v organizem, ker krava med porodom izgubi od 10-50l tekočin. Tudi vamp potrebuje tekočino, da lahko mikrobi vampa delujejo. Za delovanje organizma telo potrebuje vodo. Krava mora spiti vsaj 10-20 l vode, da lahko vamp začne pravilno delovati. To zagotovimo, če kravi takoj po telitvi ponudimo napitek, ki ga zmešamo z 20l vode.

Kako zmanjšati posledice negativne energetske bilance po telitvi?

Krava nekaj ur pred porodom dobi popadke in takrat ne je, ne pije in ne prežvekuje. Zato je takoj po telitvi zaradi naporov med porodom v NEGATIVNI ENERGETSKI BILANCI. To pomeni, da nima zadostne količine energije, da bi pokrila svoje potrebe za metabolizem, kaj šele za proizvodnjo mleka. Ker pa se laktacija prične takoj po porodu, moramo kravo zaščititi pred izgubo še več energije s tem, da ji ponudimo napitek takoj po telitvi in jim s tem zagotovimo dovolj energije, da začne jesti in prežvekovati. Če krava ne dobi po porodu zadosti energije preko napitka ali krme, se ta negativna energetska vrzel povečuje in lahko pripelje v ketozo, s katero pa imate potem še večje težave in tudi večje stroške.

Nadomestitev energije pri kravi po telitvi, ki je v negativni energetski bilanci, je izrednega pomena za njeno zdravje in dobro počutje ter za proizvodnjo mleka. Negativna energetska bilanca pomeni, da krava porablja več energije za vzdrževanje svojega telesa in proizvodnjo mleka, kot pa jo pridobiva s krmo.

Negativna energetska bilanca je pogosta pri debelih kravah, vendar z ustrezno prehrano v presušenem obdobju in takojšnjo oskrbo po porodu lahko preprečite resne zdravstvene težave. Posvetujte se s strokovnjakom ali veterinarjem, da izračunate optimalen obrok.

Kakšna je optimalna sestava napitka?

Sestava napitkov po telitvi mora vsebovati snovi, ki pomagajo kravi do boljšega zdravja in dobre laktacije. To so:

 • Ogljikovi hidrati: Ogljikovi hidrati zagotavljajo energijo za kravo, kar je še posebej pomembno po zahtevnem procesu telitve.
 • Vitamini: Vitamini, kot so vitamin A, vitamin D, vitamin E in vitamin B-kompleks, so pomembni za zdravje in dobro počutje krave.
 • Minerali: Minerali, kot so kalcij, fosfor, magnezij in kalij, so potrebni za pravilno delovanje presnovnih procesov in ohranjanje kosti ter mišičnega zdravja krave. Če krava ne dobi zadostnih količin mineralov lahko težje vstane ali ima probleme s stojo/nogami.
 • Elektroliti: Elektroliti, kot so natrij in kalij, so pomembni za uravnavanje ravnotežja vode in elektrolitov v telesu krave.
 • Drugi dodatki: probiotiki, prebiotiki, ki pomagajo ohranjati zdravje prebavil in splošno dobro počutje krave.
  Nekateri napitki za krave so zelo okusni in jih krava rada spije kar sama. Takrat “zalivanje” ni potrebno. Pomembno je vedeti, da je porod za kravo izjemno velik stres. Tako porod sam, kot tudi prestavljanje krave v mlečno čredo, “izguba” teleta, za telice je že sam proces molže stresen za žival. Z okusnim napitkom se izognemo še večjemu stresu “zalivanja preko požiralnika”.

Kateri napitek izbrati?

Ko razmišljate o izbiri napitka za krave po telitvi, je pomembno upoštevati naslednje dejavnike:

 • Sestava: Preverite sestavo izdelka in se prepričajte, da vsebuje potrebne hranilne snovi, kot so ogljikovi hidrati (energija), vitamini in minerali, elektroliti, probiotiki…
 • Kakovost: Izbira visokokakovostnega izdelka je bistvenega pomena. Preverite ugled proizvajalca in preglejte ocene drugih kmetov ali rejcev živine. Povadi je rek: Malo denarja, malo muzike, na mestu.
 • Potrebe vaše kmetije: Razmislite o posebnih potrebah vaše kmetije (remont, visoka mlečna proizvodnja…), pa tudi o dnevnem obroku presušenih krav in zdravstvenem stanju celotne črede.
reviva

REVIVA – NAPITEK ZA KRAVO PO TELITVI

Regeneracijski napitek za kravo po telitvi – za zmanjšanje občutljivosti na stres in vračanju potrebne energije po telitvi.

Klikni na vezavo za ogled video-a

Bodite pozorni na znake zdravstvenih težav, kot so vročina, pomanjkanje apetita, slaba prebava, mastitis ali težave z nogami in takoj ukrepajte. V težjih primerih takoj pokličite veterinarja.

Sorodni članki

 • 792 besed4,1 minut branja

  Eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na produktivnost vaših pridelkov je pH vrednost tal. Kislost tal, izražena s pH številko, igra ključno vlogo pri absorpciji hranil, ki so bistvena za zdravo rast rastlin. Preberite, kako izboljšati kislost tal z apnencem iz morskih alg ter zagotoviti najboljše pogoje za vaše vrtnine.

 • 916 besed4,7 minut branja

  Načrtovanje gredice za vrt spomladi je odličen način, da se kar najbolje pripravite na sezono. Preverite par korakov, kako najbolje načrtovati gredice.

 • 343 besed1,8 minut branja

  Mraz ali zmrzal lahko uniči naše rastline na vrtu. Pred napovedanimi znižanji temperature se lahko zavarujemo z aminokislinami. Večja odpornost rastlin na nizke temperature z uporabi aminokislin je učinkovita in ekološko prijazna.