Če imate vrt, ste se verjetno že srečali s problemom plevela. Plevel je nadležen in se zdi, da nima nobene uporabnosti. Vendar pa je plevel dejansko lahko koristen kot gnojilo.

Prednosti uporabe plevela kot gnojila

Plevel je lahko odličen vir hranilnih snovi na vrtu. Medtem ko tradicionalno gnojilo vsebuje le določena hranila, pa plevel vsebuje širok spekter hranil. Poleg tega plevel vsebuje organske snovi, ki izboljšujejo strukturo tal in spodbujajo biološko aktivnost.

Ko plevel raste, srka hranila iz tal. Ko ga odstranimo, lahko te hranilne snovi vrnemo na tla s kompostiranjem plevela. Ko se plevel razgradi, sprosti hranila nazaj v tla, kar lahko koristi drugim rastlinam.

Ena od glavnih prednosti uporabe plevela kot gnojila je njegova trajnostna narava. Namesto, da bi ga odstranili in zavrgli, ga lahko recikliramo in koristno uporabimo za gnojenje naših rastlin. To pomeni manj odpadkov in bolj ekološko naravnan pristop k vrtnarjenju ali kmetovanju.

Poleg tega je plevel običajno na voljo v obilju, kar pomeni, da je tudi cenovno ugoden vir gnojila. Namesto, da bi zapravljali denar za nakup gnojil, lahko izkoristimo naravne vire, ki so nam na voljo na našem vrtu.

Nasveti za uporabo plevela kot gnojila

 • Kompostiranje: Da bi iz plevela pridobili gnojilo, je pomembno, da ga pravilno kompostiramo. Uporabite hitri komposter, da se plevel lahko razgradi v naravnem procesu fermentacije. Če ne uporabimo hitrega komposterja se lahko kakšni trdoživi pleveli razširijo kasneje po vrtu. S hitrim komposterjem oz. pospeševalcem kompostiranja pa se organski ostanki razgradijo precej hitro. Pomembno je, da se izognemo kompostiranju semen plevela, saj bi se lahko kasneje pojavili nazaj kot pleveli na gredicah. V nekaj mesecih bo kompost zrel za uporabo, se pravi potresanje po vrtu kot gnojilo. Kompostno kopo je potrebno brez uporabe hitrega komposterja redno mešati. Če pa uporabljamo hitri komposter pa to ni potrebno.
 • Uporaba kot zastirka: Plevel lahko uporabimo tudi kot zastirko, kar bo preprečilo rast novih plevelov in hkrati zadržalo vlago v tleh. Preprosto nanesite plast plevela brez zemlje okoli rastlin. Plevel bo postopoma razpadel in sprostil hranila v tla, novi pleveli pa bodo težje zrastli.

KOMPOSTER GLENOR KR+ sredstvo za hitro kompostiranje

Komposter Glenor KR+ uporabljamo za kompostiranje organskih odpadkov kot so gospodinjski, vrtni odpadki, listje in pokošena trava ter ostali organski odpadki.  Organski odpadki bodo hitreje razpadli in kompost bo bogatejši.

Plevel je lahko tudi koristen kot gnojilo

Sorodni članki

 • 792 besed4,1 minut branja

  Eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na produktivnost vaših pridelkov je pH vrednost tal. Kislost tal, izražena s pH številko, igra ključno vlogo pri absorpciji hranil, ki so bistvena za zdravo rast rastlin. Preberite, kako izboljšati kislost tal z apnencem iz morskih alg ter zagotoviti najboljše pogoje za vaše vrtnine.

 • 916 besed4,7 minut branja

  Načrtovanje gredice za vrt spomladi je odličen način, da se kar najbolje pripravite na sezono. Preverite par korakov, kako najbolje načrtovati gredice.

 • 343 besed1,8 minut branja

  Mraz ali zmrzal lahko uniči naše rastline na vrtu. Pred napovedanimi znižanji temperature se lahko zavarujemo z aminokislinami. Večja odpornost rastlin na nizke temperature z uporabi aminokislin je učinkovita in ekološko prijazna.