Pri zdravljenju driske pri teletih je pomembno ugotoviti vzrok in ga obravnavati. Driska je lahko posledica bakterijskih, virusnih ali parazitskih okužb, nepravilne prehrane, stresa ali drugih dejavnikov. Veterinar lahko svetuje ustrezno zdravljenje, ki vključuje tudi ukrepe za preprečevanje dehidracije in obnovitev ravnotežja črevesne flore.

Splošno je znano, da driska pri teletih povzroči pospešeno gibanje hrane skozi prebavni sistem, kar močno vpliva na črevesje.

 • Driska pogosto pomeni, da se hrana in tekočina gibljeta skozi prebavni sistem hitreje kot običajno. To lahko privede do zmanjšane absorpcije vode in hranil v črevesju.
 • Hitro gibanje hrane skozi črevesje lahko povzroči dehidracijo, saj ima telo manj časa za absorpcijo vode. Dehidracija je nevarna za novorojena teleta. Takoj je potrebno poklicati veterinarja. Dehidracijo ugotovimo po apatičnosti teleta, tele ne vstane, ima udrte oči, kožni preizkus pokaže, da koža potrebuje nekaj sekund, da se postavi nazaj v svoj položaj.
 • Driska lahko povzroči vnetje črevesne sluznice, kar dodatno otežuje absorpcijo hranil in vode. Lahko se pojavi tudi krvavitev.
 • Driska povzroči neravnovesje mikroorganizmov v črevesju. Nujno je ob driski in po njej dodajati probiotike za hitrejšo povrnitev stanja v normalno.
 • Resice v črevesju so prizadete.

Kako preprečiti driske pri teletih?

 • Zagotovite teletom kakovostno prehrano, prilagojeno njihovi starosti in potrebam. Izredno pomemben je kolostrum, ki ga mora tele dobiti takoj po rojstvu in najkasneje 48 ur po telitvi. Najbolje pa takoj po rojstvu do 1,5 l naenkrat, večkrat na dan.
 • Uporabite ustrezne mlečne nadomestke. V prvih treh tednih je nujno napajati mlečni nadomestek, ki vsebuje mleko v prahu, saj vamp še ni razvit in tele ne more prebavljati mlečnega nadomestka, ki nima mleka v prahu. Pomembno je, da preverite deklaracijo vašega nadomestka s katerim napajate vaša teleta.
 • Poskrbite za čisto okolje, v katerem teleta živijo. Redno čiščenje in dezinfekcija boksov, zagotavljanje sveže vode od 3. dneva naprej in preprečevanje stika z drugimi teleti lahko zmanjšajo tveganje za okužbe.
 • Higiena veder in cucljev je izrednega pomena, saj bakterije, ki se naselijo na umazanih posodah in opremi za pripravo nadomestka povzročajo drisko.
 • Zagotovite, da je voda, ki jo teleta zaužijejo, čista in sveža. Voda mora biti na voljo, saj pospeši ješčnost štarterja.
 • Zmanjšajte stresne dejavnike v okolju telet. Nenadne spremembe, prenatrpanost ali druge stresne situacije lahko vplivajo na zdravje telet.
 • Upoštevajte priporočila za cepljenje, ki jih svetuje veterinar. Cepljenje lahko pomaga preprečiti nekatere bolezni, ki lahko povzročijo drisko.
 • Redno spremljajte zdravje telet. Zgodnje odkrivanje in obravnavanje morebitnih težav lahko prepreči resnejše zaplete, vključno z drisko.

V vsakem primeru je pomembno, da se ob pojavu driske pri teletu posvetujete z veterinarjem. Veterinar lahko izvede oceno stanja teleta, določi vzrok driske in svetuje glede najboljšega načina zdravljenja, vključno z morebitnimi prilagoditvami v prehrani, vključno z uporabo mlečnih nadomestkov.

Nasveti pri uporabi napitka za teleta proti driski

Če ima vaše tele drisko in razmišljate o uporabi napitka za preprečevanje driske pri teletih, se posvetujte z veterinarjem. Veterinar bo lahko ocenil vzrok driske in vam svetoval zdravljenje. Poleg tega je pomembno dosledno upoštevati navodila proizvajalca napitka in nasvete veterinarja.

Sestava napitkov za teleta proti driski se lahko razlikuje od izdelka do izdelka in proizvajalca. Vendar pa so nekatere sestavine pogosto prisotne v teh izdelkih, saj so koristne pri preprečevanju driske in spodbujanju zdravega prebavnega sistema pri teletih.

V napitkih proti driski je sestava prilagojena na potrebe telet ob driski, saj je takrat tele slabo oskrbovano s hranilnimi snovmi, vodo, elektroliti in ostalimi nujnimi snovmi:

 • Probiotiki, to so koristni mikroorganizmi, ki lahko pomagajo obnoviti ravnovesje črevesne flore in spodbuditi zdravo prebavo.
 • Elektroliti oz. minerali, kot so natrij, kalij in klorid, ki so pomembni za ravnotežje elektrolitov v telesu, zlasti pri dehidraciji, ki jo povzroči driska.
 • Ponavadi vsebujejo vitamine, ki so ključni za zdravje in dobro počutje telet.
 • Ogljikovi hidrati, ki so lahko lažje prebavljivi in pomagajo stabilizirati prebavo.
 • Nekateri izdelki lahko vsebujejo posebne snovi, ki lahko absorbirajo in odstranjujejo toksine iz prebavnega trakta.

REDIAR

hitro zaustavi drisko, tako da tele ostane energično, ne izgubi preveč teže in naprej dobro prirašča.

Ko napajamo Rediar ukinemo mlečni obrok in ga nadomestimo z napitkom iz Rediarja. Kako pa Rediar deluje? Zaustavlja driske telet Zmanjša izgube telet Zmanjša izgube telesne mase Izboljšuje zdravje Stabilizira želodec in črevesje Eno pakiranje 3,5 kg je zelo ekonomično in zadošča za 10-15 telet z drisko (odvisno od starosti/teže teleta).

Več o izdelku

Kakšne spremembe povzroči driska?

Zdravje črevesnih resic je izjemno pomembno za normalno delovanje prebavnega sistema pri teletih in pri živalih nasploh. Črevesne resice so mikroskopske izbokline na notranji površini tankega črevesa, ki povečajo površino za absorpcijo hranil. Ko pride do driske pri teletih, to negativno vpliva na zdravje črevesnih resic in njihovo funkcijo.

Tukaj je nekaj vidikov, ki pojasnjujejo, zakaj je zdravje črevesnih resic pomembno, zlasti pri teletih z drisko:

 • Zdrave črevesne resice so ključne za učinkovito absorpcijo hranil, vključno s hranili iz mleka ali mlečnih nadomestkov. Pri driski hitro gibanje hrane skozi črevesje ovira normalno absorpcijo, zato tele z drisko izgubi več hranil in vode in izgublja na teži.
 • Črevesne resice igrajo vlogo pri ohranjanju ravnotežja tekočin v telesu. Pri driski ponavadi pride do dehidracije, zato je tele hitro apatično, se manj giblje in raje leži.
 • Zdrave črevesne resice tvorijo naravno pregrado, ki preprečuje vstop patogenov, bakterij in toksinov v telo. Driska zmanjša učinkovitost te zaščite. Tele je s tem ranljivo za ostale bakterije iz okolja.
 • Imunska funkcija črevesja je pomembna za cel organizem. Zdrave črevesne resice igrajo pomembno vlogo pri lokalnem imunskem odzivu v prebavnem traktu.

Sorodni članki

 • 792 besed4,1 minut branja

  Eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na produktivnost vaših pridelkov je pH vrednost tal. Kislost tal, izražena s pH številko, igra ključno vlogo pri absorpciji hranil, ki so bistvena za zdravo rast rastlin. Preberite, kako izboljšati kislost tal z apnencem iz morskih alg ter zagotoviti najboljše pogoje za vaše vrtnine.

 • 916 besed4,7 minut branja

  Načrtovanje gredice za vrt spomladi je odličen način, da se kar najbolje pripravite na sezono. Preverite par korakov, kako najbolje načrtovati gredice.

 • 343 besed1,8 minut branja

  Mraz ali zmrzal lahko uniči naše rastline na vrtu. Pred napovedanimi znižanji temperature se lahko zavarujemo z aminokislinami. Večja odpornost rastlin na nizke temperature z uporabi aminokislin je učinkovita in ekološko prijazna.