V čistih morskih algah je bilo dokazanih 74 mikroelementov. Večina le-teh je življenjsko pomembnih za živali in zemljo. Med njimi so tudi elementi, za katere znanstveniki še niso ugotovili, kako zelo pomembni so. Veliko mikroelementov je v majhnih količinah življenjsko pomembnih, a če je količina prevelika, so lahko strupeni. Na tern mestu se človek vpraša: »S čim in V kolikšnih količinah naj nahranim svoje živali oz. s čim naj posujem njivo in polje?« Seveda obstajajo zlata pravila, kolikšne so povprečne količine, a vsaka žival ima drugačne potrebe. Žival naj bi zaužila 80 % mikroelementov skozi osnovno prehrano, saj lahko tako selekcionira, katere mikroelemente bo absorbirala; to pomeni, da tisti mikroelementi, ki so prisotni v prevelikih količinah, ne zaidejo v kri. Na žalost zemlja ne vsebuje povsod dovolj mikroelementov, da bi zadovoljila potrebe živali; cesar pa ni v zemlji, primanjkuje tudi v njihovi prehrani!

Prednosti čistih alg

Alge imajo omejeno topljivost; to pomeni, da se v zemlji topi le tista snov, ki jo rastline ali zemlja potrebujejo, in se hkrati ne izpere. S čistimi morskimi algami Litho KR+ in Coralite KR+ imate možnost, da zemljo oskrbite ne le s kalcijem, ampak tudi s pomembnimi mikroelementi.

Tudi pri krmi žival absorbira le tiste mineralne snovi, ki jih potrebuje. Glenor KR+ Se Zn ne izboljša le prebave in prepreči preobilja želodčne kisline, ampak telo oskrbi s številnimi, še kako potrebnimi mikroelementi.

Pomembnost zemlje za zdravje živali

Vsakdo se zaveda, da je dobra osnovna prehrana zelo pomembna za zdravje živali. Izhajamo iz dejstva, da lahko energijo, beljakovine in neobdelane vlaknine krme optimiramo tako, da izberemo pravi čas in višino obrezovanja, z žetvijo in konzervacijo. S tem se strinjamo tudi mi, a ponavadi je premalo pozornosti deležna zemlja. Dejstvo je, da krma vsebuje samo tiste hranilne snovi in tiste mikroelemente, ki so prisotni tudi v zemlji. Če je zdravje živali ogroženo (npr. težave s kremplji in nogami, težave s plodnostjo ali celično strukturo …), je vsak nasvet zelo drag. Ker krave uživajo surovo hrano, mora približno 80 % vseh hranilnih snovi, vključno z mikroelementi, vsebovati ravno osnovna krma.

Iz vzorcev zemlje lahko izvemo, kolikšna je vsebnost fosforja, kalija, dušika, kalcija, magnezija … in kakšna je pH-vrednost, ne moremo pa izvedeti, če so hranilne snovi dostopne in ali življenje v zemlji ni ogroženo.

pH-vrednost

pH-vrednost pove koncentracijo kislosti zemlje; in do pred kratkim je veljalo, da lahko s pomočjo pH-vrednosti določimo tudi koncentracijo kalcija, a to se je izkazalo kot neresnično. V zemlji z visoko koncentracijo kalijeve soli pH-vrednost narašča, vsebnost kalcija pa upada. pH-vrednost ima odločilno vlogo pri vsebnosti mikroelementov:

 • pH med 5 in 7: ugodno za večino mikroelementov;
 • pH pod 5: tvorjenje humusa je onemogočeno, sprostijo se lahko težke kovine;
 • pH nad 7: večina mikroelementov je blokiranih.
 • pH med 5 in 7: ugodno za večino mikroelementov;

Vsebnost kalcija najlažje določimo s posebnim testom s solno kislino. Profil zemlje poškropimo s solno kislino; če ne pride do reakcije, kalcija ni; če je kalcij prisoten v zadostni meri, se ob reakciji zasliši glasno kipenje.

Ali obstajajo različne vrste kalcija?

Veliko kalcija proizvede industrija, kmetijska stroka pa ga odstrani. Proizvedene morajo biti velike količine, da je dosežen kakršenkoli učinek. Praviloma je kalcij topen v vodi in zviša pH-vrednost and 7. Prednost je ta, da je nabava poceni, slabosti pa je več: potrositi je treba velike količine, pri povečani pH-vrednosti so mikroelementi blokirani in pri dežju je učinek kratkotrajen, saj se večina kalcija izpere.

Najidealnejši je do danes še vedno kalcij iz morskih alg.

Poraba znaša od 100 do 400 kg na ha, odvisno od stanja zemlje in posajenih rastlin. Ob dežju se ne izpere, ker kalcij iz morskih alg ni topen v vodi, in je zato dolgoročno učinkovit. Kalcij iz morskih alg ima že po naravi omejeno topnost, kar pomeni, da se pH-vrednost nikoli ne dvigne nad 6,8. Ta vrsta kalcija vsebuje vsaj 60 različnih mikroelementov, s katerimi oskrbuje zemljo, kar je bistvenega pomena za kakovost krme. Nakup kalcija iz morskih alg je dražji, a treba je upoštevati, da je uporaba enostavnejša, poleg tega pa kalcij iz morskih alg zemljo oskrbi tudi z mikroelementi. Upoštevajoč vse to je cena apnenja z morskimi algami primerljiva z apnenjem z industrijskim kalcijem.

Uporaba

Vsi proizvodi so narejeni iz enake surovine, razlikujejo se le v granulaciji.

Izboljšajo učinek vseh organskih gnojil v zemlji in občutno povečajo obrambno sposobnost rastlin proti boleznim in škodljivcem.

Phosalga KR+ je obogaten z naravnim fosfatom.

Za regeneracijo zemlje potrebujemo 200-400 kg na hektar, odvisno od pH vrednosti tal. Za vzdrževanje·kakovosti zemlje zadošča okoli 100 kg na leto, odvisno od kulture.

Sorodni članki

 • 792 besed4,1 minut branja

  Eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na produktivnost vaših pridelkov je pH vrednost tal. Kislost tal, izražena s pH številko, igra ključno vlogo pri absorpciji hranil, ki so bistvena za zdravo rast rastlin. Preberite, kako izboljšati kislost tal z apnencem iz morskih alg ter zagotoviti najboljše pogoje za vaše vrtnine.

 • 916 besed4,7 minut branja

  Načrtovanje gredice za vrt spomladi je odličen način, da se kar najbolje pripravite na sezono. Preverite par korakov, kako najbolje načrtovati gredice.

 • 343 besed1,8 minut branja

  Mraz ali zmrzal lahko uniči naše rastline na vrtu. Pred napovedanimi znižanji temperature se lahko zavarujemo z aminokislinami. Večja odpornost rastlin na nizke temperature z uporabi aminokislin je učinkovita in ekološko prijazna.