V zgodnji pomladi ljubitelji vrtnarjenja aktivno pričenjamo s pripravami vrta na novo sezono sejanja semen in zasaditve sadik – ne glede na to ali načrtujete vzgojo sadik v notranjih prostora doma ali pa se že pripravljate na delo zunaj na vrtu. Priprava zemlje na setev in sadike zahteva veliko pozornosti.

Za vas smo pripravili nasvete, kako najbolje pristopiti k pripravam zemlje – zunaj ali v notranjih prostorih.

Vzgoja sadik v notranjih prostorih

V zgodnji pomladi v lončke, ki jih imamo na okenski polici v notranjih prostorih sejemo semena paradižnikov, čilijev, paprik…

Pri tem je ključno zagotoviti, da rastejo v primerni zemlji, obogateni s hranili. Uporabite kakovostno zemljo za sadike, ki bo vašim mladim rastlinam zagotovila vse potrebne hranilne snov. Preden dodamo zemljo v lončke priporočamo, da v zemljo primešate gnojilo s čistimi morskimi algami Gartnektiv KR+, ki zemljo tudi rahlja in pospešuje rast korenin. Pazite, da se v notranjih prostorih zemlja ne izsuši, saj to pomeni hiter propad mladih rastlinic. Imeti pa morajo tudi svetlo in ne pretoplo mesto.

Priprava in obogatitev zemlje na vrtu

Ko načrtujemo dela zunaj na vrtu, je priprava zemlje na setev in sadike najpomemnejša. V začetku pomladi posvetimo pozornost tudi pripravi vrtnih tal. Po zimskem času so tla pogosto zbita in potrebna obdelave.

Zemljo je potrebno “preštihati”: Začnite s prekopavanjem tal ali ”štihanjem”, da jih dobro prezračite. To spodbuja vnos kisika v zemljo, kar je nujno za življenje koristnih mikroorganizmov.

Svetujemo gnojenje zemlje z naravnimi gnojili: Po prekopavanju je čas za dodajanje gnojil. Na celotno preštihano gredico enakomerno potresite gnojilo iz čistih morskih alg Gartenaktiv KR+. Ta korak izboljša strukturo zemlje, jo naredi bolj rahlo in rastlinam zagotovi potrebne hranilne snovi. Po gnojenju gredico rahlo pograbite, da gnojilo enakomerno razporedite v zemljo, preden ustvarite sejne vrste.

Setev in sajenje

Za setev in sajenje je ključnega pomena, da počakate na pravo temperaturo tal. Vsaka vrsta rastline ima svoje specifične potrebe po temperaturi za uspešno kalitev. Zgodnje vrtnine, kot so korenček in špinača, potrebujejo vsaj 10°C v tleh, medtem ko boste za rastline, kot so paradižnik in paprika, morali počakati na toplejše dni. Prva semena, ki jih lahko posadite ali posejete v zemljo marca so grah, rdeča pesa, špinača, česen ali čebulček, a vseeno imejte pripravljeno agro kopreno za vsak slučaj. Če temperature padejo pod ledišče je nujno potrebno gredico prekriti, da zagotovi stabilnejše pogoje za vaše rastline.

Z upoštevanjem teh korakov boste zagotovili, da bodo vaše rastline imele najboljše možne pogoje za rast, ne glede na to, ali jih začnete v notranjih prostorih ali na prostem.

GARTENAKTIV KR+

hitro zaustavi drisko, tako da tele ostane energično, ne izgubi preveč teže in naprej dobro prirašča.

Ko napajamo Rediar ukinemo mlečni obrok in ga nadomestimo z napitkom iz Rediarja. Kako pa Rediar deluje? Zaustavlja driske telet Zmanjša izgube telet Zmanjša izgube telesne mase Izboljšuje zdravje Stabilizira želodec in črevesje Eno pakiranje 3,5 kg je zelo ekonomično in zadošča za 10-15 telet z drisko (odvisno od starosti/teže teleta).

Več o izdelku

Sorodni članki

  • 792 besed4,1 minut branja

    Eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na produktivnost vaših pridelkov je pH vrednost tal. Kislost tal, izražena s pH številko, igra ključno vlogo pri absorpciji hranil, ki so bistvena za zdravo rast rastlin. Preberite, kako izboljšati kislost tal z apnencem iz morskih alg ter zagotoviti najboljše pogoje za vaše vrtnine.

  • 916 besed4,7 minut branja

    Načrtovanje gredice za vrt spomladi je odličen način, da se kar najbolje pripravite na sezono. Preverite par korakov, kako najbolje načrtovati gredice.

  • 343 besed1,8 minut branja

    Mraz ali zmrzal lahko uniči naše rastline na vrtu. Pred napovedanimi znižanji temperature se lahko zavarujemo z aminokislinami. Večja odpornost rastlin na nizke temperature z uporabi aminokislin je učinkovita in ekološko prijazna.