Vitaminski in mineralni dodatki za krave molznice so ključnega pomena za njihovo dobro zdravje in produktivnost. Pravilno uravnotežena prehrana, ki vključuje pomembne vitamine in minerale, ima neposreden vpliv na proizvodnjo mleka, reprodukcijo in splošno stanje živali. Poleg voluminozne in močne krme, ki oskrbujejo kravo s hranilnimi snovmi, so tudi mineralni in vitaminski dodatki nujni v celotnem obroku.

Zakaj so vitamini in minerali pomembni za krave molznice?

 • Kalcij: Ključen mineral za sintezo mleka ter za pravilno delovanje mišic in živčnega sistema.
 • Fosfor: Sodeluje pri presnovi kalcija in je pomemben za dobro laktacijo, za pravilno tvorbo kosti, delovanje živčnega sistema in dobro plodnost. Mora biti v pravilnem razmerju s kalcijem.
 • Magnezij: Potreben za delovanje encimov in sodeluje pri presnovi energije.
 • Kalij: Pomemben za ohranjanje ravnotežja elektrolitov in pravilno delovanje mišic.
 • Natrij: Pomemben za vzdrževanje ravnotežja elektrolitov in hidracijo.
 • Cink: Glaven element za dober imunski sistem in številne presnovne procese.
 • Mangan: Pomaga pri tvorbi kosti in metabolizmu ogljikovih hidratov.
 • Baker: Ključen za tvorbo rdečih krvnih celic in pravilno delovanje imunskega sistema.
 • Selen: Antioksidant, ki pomaga pri zaščiti celic pred poškodbami in je pomemben za delovanje ščitnice in za imunski sistem.
 • Vitamin A: Ključen za zdrav vid, rast in za dobro plodnost.
 • Vitamin D: Pomaga pri absorbciji kalcija in fosforja ter je ključen za zdrave kosti in presnovo kalcija.
 • Vitamin E: Močan antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami.
 • Vitamin B kompleks (B1, B2, B3, B6, B12): Pomembni za presnovo in proizvodnjo energije in živčni sistem.
 • Biotin: Pomemben za trdne parklje in zdravo kožo.
 • Jod: Pomemben za pravilno delovanje ščitnice in metabolizem.
 • Železo: Ključno za tvorbo rdečih krvnih celic in prenos kisika po telesu.
 • Kobalt: Potreben za tvorbo vitamin B12, ki je ključen za presnovo.

Kako vitaminsko-mineralni dodatki izboljšajo zdravje krav molznic?

Krave molznice pogosto ne prejmejo vseh potrebnih hranil iz običajne prehrane. Vitaminsko-mineralni dodatki so zasnovani tako, da nadomestijo pomanjkanje esencialnih hranil in izboljšajo zdravje živali. Z redno uporabo teh dodatkov se lahko dosežejo naslednje koristi:

 • Povečana proizvodnja mleka: Uravnotežena prehrana z vitamini in minerali spodbuja povečano proizvodnjo mleka pri kravah molznicah.
 • Izboljšana plodnost: Pravilna prehrana z vitamini in minerali pomaga ohranjati reproduktivno zdravje krav in povečuje možnosti za uspešno brejost.
 • Krepitev imunskega sistema: Vitamin E, cink, selen in drugi hranili vplivajo na imunski sistem krav, kar zmanjšuje verjetnost za bolezni.
 • Zdrava koža in dlaka: Vitamini A in E ter esencialne maščobne kisline pomagajo ohranjati zdravo kožo in sijočo dlako pri kravah molznicah.

Kako izbrati pravi vitaminsko-mineralni dodatek?

Pri izbiri vitaminsko-mineralnega dodatka za krave molznice je pomembno upoštevati naslednje dejavnike:

 • Kvaliteta: Izberite dodatek, ki vsebuje visokokakovostne in dostopne oblike vitaminov in mineralov.
 • Uravnoteženost: Preverite, ali dodatek vsebuje ustrezno razmerje med vitamini in minerali glede na prehranske potrebe krav molznic in je prilagojen na sestavo obroka, ki ga dobijo vaše molznice.
 • Dodatna funkcionalnost: Nekateri dodatki vsebujejo dodatne sestavine, ki lahko dodatno koristijo zdravju živali.

Spoznajte novo Intellibond tehnologijo, ki ščiti vamp pred encimi in mikroorganizmi

MEKO CATTLE PREMIUM je najboljši dodatek izmed mineralov in vitaminov v kolekciji MEKO mineralov in vitaminov za krave molznice in drugo govedo. Odločna podpora za visoko produktivne krave. Če hočete imeti zares dobro preskrbo krav je to najboljša izbira. Receptura, ki je posebej narejena za krave, ki “dobro molzejo” in potrebujejo najboljšo podporo za dobro mlečnost, imunski sistem in za plodnost.

MEKO CATTLE PREMIUM vsebujejo elemente baker, mangan in cink v posebni zaščiteni obliki: Intellibond Cu, Mn, Zn. Pripravljeni so na prebavo z inovativno tehnologijo IntelliBond. Krava jih lahko porabi za svoje potrebe in jih ima na voljo v večji količini. Intellibond zaščita je tehnologija, s katero elemente zaščitijo pred encimi in mikroorganizmi v vampu in se resorbirajo šele v tankem črevesju direktno v kri in so tako na voljo za potrebe krave, ki te elemente potrebuje za svoje zdravje. Visoke vrednosti biotina v MEKO CATTLE PREMIUM pomagajo ščititi parklje in pospešujejo rast parkljev.

Intellibond mangan, baker in cink so pomembni minerali za krave z visoko mlečnostjo in so ključni za njihovo optimalno zdravje in produktivnost.

Mangan je esencialen element, ki je še posebej pomemben za pravilno tvorbo kolagenskih vlaken v hrustancu in kosteh, presnovo ogljikovih hidratov in maščob. Prav tako igra ključno vlogo pri zaščiti celic pred poškodbami zaradi prostih radikalov.

Baker je pomemben za tvorbo hemoglobina, ki prenaša kisik v telesu. Prav tako sodeluje pri tvorbi različnih encimov in sodeluje pri presnovi železa. Baker je ključen tudi za pravilno delovanje imunskega sistema in ščiti celice pred poškodbami zaradi oksidativnega stresa.

Cink ima številne vloge v telesu krave. Sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter je pomemben za tvorbo encimov. Igra tudi vlogo pri presnovi vitamina A in okrepitvi imunskega sistema. Prav tako je potreben za pravilno rast in razvoj kosti in tkiv.

https://www.meko.si/vitaminsko-mineralni-dodatek-za-krave-molznice

MINERALNO VITAMINSKI DODATEK ZA KRAVE MOLZNICE

ZA OPTIMALNO PRESKRBO Z VITAMINI IN ELEMENTI V SLEDOVIH ZA KRAVE V ČASU LAKTACIJE.

Vitamini in minerali so ključni za zdravje in dobro počutje krav molznic. S pravilno uravnoteženim obrokom, ki vključuje vitaminsko-mineralne dodatke, lahko izboljšate proizvodnjo mleka, plodnost in splošno stanje svojih krav. Ne pozabite se posvetovati s strokovnjakom za živinorejo pri izbiri pravega vitaminsko-mineralnega dodatka za vaše krave molznice.

Najpogostejša vprašanja & odgovori

Da, vitaminsko-mineralni dodatek je primeren za vse krave molznice, saj pomaga nadomestiti morebitne pomanjkljivosti v njihovi prehrani.

Priporočljivo je, da sledite navodilom proizvajalca dodatka glede odmerjanja in pogostosti uporabe. Priporočljiv odmerek je do 1% dnevnega obroka, preračunano na suho snov. Zato je pomembno, da je obrok naših molznic dobro preračunan in uravnotežen.

Presežek vitaminov in mineralov lahko v nekaterih primerih škoduje zdravju krav molznic. Zato je pomembno slediti priporočenim odmerkom in se posvetovati s strokovnjakom za živinorejo ali s svojim veterinarjem. Ključnega pomena je tudi analiza pridelane krme in seveda izračun obroka.

Čas, ko boste opazili izboljšanje, je odvisen od predhodnega stanja in prehrane krav molznic. Običajno lahko pričakujete izboljšanje v nekaj tednih do nekaj mesecih redne uporabe dodatka.

Sorodni članki

 • 792 besed4,1 minut branja

  Eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na produktivnost vaših pridelkov je pH vrednost tal. Kislost tal, izražena s pH številko, igra ključno vlogo pri absorpciji hranil, ki so bistvena za zdravo rast rastlin. Preberite, kako izboljšati kislost tal z apnencem iz morskih alg ter zagotoviti najboljše pogoje za vaše vrtnine.

 • 916 besed4,7 minut branja

  Načrtovanje gredice za vrt spomladi je odličen način, da se kar najbolje pripravite na sezono. Preverite par korakov, kako najbolje načrtovati gredice.

 • 343 besed1,8 minut branja

  Mraz ali zmrzal lahko uniči naše rastline na vrtu. Pred napovedanimi znižanji temperature se lahko zavarujemo z aminokislinami. Večja odpornost rastlin na nizke temperature z uporabi aminokislin je učinkovita in ekološko prijazna.